De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Hoe krijg je de drie S-en uit je leven

Posted by Edwin Selij On mei - 19 - 2010

Afgelopen week hebben we de verjaardag gevierd van mijn jongste zoon. Hij werd 3 jaar. Als je ziet hoe hij in het leven staat dan ben benijd ik dat. Het lijkt wel wanneer je ouder wordt je meer van dat kind-zijn wilt ervaren in je leven. Althans zo voel ik dat. Kinderen hebben amper belemmeringen en dat wil ik ook.

Schaamte, schuld en spijt.

Mijn oma had het vroeger over de drie R-en (rust, regelmaat en reinheid). Wanneer je zo de kinderen opvoedt zei ze dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Uit ervaring kan ik zeggen dat ze gelijk heeft. Met vier kinderen hebben wij een druk gezin, maar omdat wij de drie R-en in acht nemen gaat het makkelijker.

Dan hebben we ook nog de drie S-en. Die worden meer onbewust getraind. Schaamte, schuld en spijt. Herken je die 3 emoties? Het zijn de meest nutteloze emoties die er zijn en toch ervaren veel mensen ze. Wat zou er gebeuren wanneer je die emoties niet had?

Vrijheid

Uiteraard zijn er momenten te bedenken waar een beetje schaamte van pas komt. Het is misschien niet geheel nutteloos. Maar wanneer je er dieper over nadenkt beperkt het misschien toch wel een deel van je leven. Stel je eens voor dat je zonder de drie S-en zou zijn. Zonder schaamte, schuld en spijt. Wat zou je dan voelen? Ik gok vrijheid. Wat is jouw mening hierover? Ik zie graag je reactie tegemoet op mijn blog. Dat kan je hier doen.

Kinderen

Wanneer ik kijk naar kinderen en de manier waarop ze de wereld inkijken dan kunnen we daar veel van leren. Vooral het kijkgedrag van kinderen. Is het je wel eens opgevallen hoe die kinderen kijken? Hoe ze hun houding gebruiken? Let daar maar eens op en vergelijk dat eens met jouw houding.

Jouw natuurlijke houding en kijkgedrag zijn basisvoorwaarden voor een vrij leven. Zo ben je immers geboren. Wanneer je dat nu niet ervaart dan komt dat door jouw manier van kijken en hoe je staat. En dat komt weer voort uit de conditionering van school, staat en opvoeding. Dat gebeurt bijna iedereen. Daar kan je vaak weinig aan veranderen. Wat je wel kan veranderen is het hier en het nu. Daar gaat het om.

Houding

Train je houding. Ga rechtop lopen en draai je hoofd. Leer panoramisch te kijken. Neem de ruimte in net als een kind. Dat doe je door visueel de ruimte in te nemen wanneer je je hoofd draait. Doe dit dagelijks en je gaat de drie S-en vervangen voor Vrijheid!

Succes!

Misschien wil je een sneller resultaat? Twee dagen intensieve training is vaak al genoeg.

Wil je je inschrijven voor de E-Zine?. Vul het onderstaande formulier in en je krijgt hem ongeveer iedere week in je mailbox vol met tips en trucs.

Naam:
Email:
eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

One Response to “Hoe krijg je de drie S-en uit je leven”

 1. Mark zegt:

  Hallo allemaal,

  Volgens mij klopt er wat hier staat. Rechtop lopen en recht kijken geeft je een veel beter gevoel! Ik heb het zelf mogen ervaren.

  Als je naar kleine kinderen kijkt valt het me wel eens op dat hoe jonger je kijkt, hoe minder ze zich zorgen maken. Dit krijg je van kleins af aan mee, maar op één of andere manier raken een heleboel mensen dit kwijt. De kracht die kinderen bezitten is volgens mij ongelovelijk! Ze maken zich nergens druk om en voelen zich de hele dag goed.

  Als voorbeeld noem ik hierbij mijn tante. Ik was al vijf jaar en toen kreeg ik twee broertjes, een tweeling! Mijn tante was al tijden depressief. Maar toen mijn broertjes werden geboren is ze hier vanaf geraakt, gewoon omdat ze opeens zoveel lol en plezier kon beleven door het zien van die kleine, onwetende mannetjes! Ze is toen van haar depressie afgeraakt….

  Groeten Mark.

Leave a Reply

  Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467