De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Angst komt door een Trauma?

Posted by Edwin Selij On augustus - 10 - 2010

Wederom een geweldig onderzoek geweest naar de oorzaak van angsten. Emotionele verwaarlozing. Ik ga dat hele onderzoek niet eens vermelden. Het onderzoek stelt dat emotionele verwaarlozing als kind risicofactoren zijn voor sociale angsten en depressie. De onderzoekers wisten dat al, alleen wilden ze nu weten welk trauma welke angst veroorzaakt. Geldverspilling als je het mij vraagt.

Emotie

Iedereen kan wel nagaan wat het met je doet wanneer je emotioneel wordt verwaarloosd als kind. Natuurlijk zijn daar gradaties in. En erg is het zeker.

Wat mij wederom tegen de borst stuit is het feit dat er weer een onderzoek wordt gefinancierd naar het ontdekken van de oorzaak. Nog steeds heeft men de vooronderstelling dat als je de oorzaak weet, dat het dan oplost. Zinloos. Al is het verschrikkelijk, het is ook een interpretatie. Is het namelijk niet zo dat er mensen zijn die ook emotioneel verwaarloosd zijn en geen angst hebben?

De Oplossing

De vooronderstelling dat de oplossing bij de oorzaak zou liggen is een dwaling. De oplossing is vaak veel simpeler dan de meeste mensen denken. Het gaat om een vijftal zaken die je structureel mag gaan inbrengen in je leven.

Die zijn:

 • Verantwoordelijkheid nemen
 • Stoppen met piekeren
 • Beslissingen nemen
 • Ruimtelijk waarnemen
 • De toekomst positief zien/horen/voelen

Allereerst verantwoordelijkheid nemen. Dat kan je doen door meer in de ik-vorm te gaan praten. Het besef te hebben dat jij dit op een bepaald niveau zelf gecreëerd hebt. Dat je het niet bewust hebt gedaan, dat begrijp ik. Maar er zijn onbewuste patronen aan de gang in je leven die dit veroorzaken.

Het besef dat jij het doet, kan ervoor zorgen dat jij het dus ook kan oplossen. Ligt het namelijk aan iemand anders, dan is het te hopen dat diegene verandert voor je. Dat kan lang duren. Beter is het om zelf verantwoordelijkheid te gaan nemen.

Stoppen met piekeren

Las een piekerpauze in als je teveel piekert. Spreek met jezelf af dat je om 20.00 uur pas gaat piekeren en doe dat dan. Ben je er goed in? Plan dan voor jezelf 30 minuten in. Zo kan je dus makkelijker stoppen met piekeren. Iedere keer wanneer je dan begint zeg je: ‘Nu niet, om 8 uur heb ik tijd voor je’. Het werkt geweldig

Beslissingen nemen

Mensen nemen te weinig echte beslissingen. Dat zorgt voor onnodig denkwerk en veel twijfels. Wanneer je een beslissing maakt hoef je er namelijk niet meer over na te denken. Neem vaker een besluit en je ontlast je denken en je voelt je een stuk vrijer worden in je leven. Mensen hebben vaak ook lang nodig om te besluiten of een groepscoaching nu wel zo goed is voor ze. Lees hier enkele reacties van deelnemers van dit jaar.

Ruimtelijk waarnemen

Wanneer je teveel en te vaak focust dan verhoog je je stressniveau. Dat kan ervoor zorgen dat je paniekgevoelens krijgt of duizeligheid. Ga je weer ruimtelijk waarnemen zakt het stressniveau direct en leg je een basis voor een gezond stress- en angstvrij leven. Ik zeg hier weer omdat je als kind het al deed. Je bent zo geboren. Nu weet je waarom kinderen vaak onbevreesd zijn :-)

Toekomst

Als laatste en zeker niet onbelangrijk, jouw idee over de toekomst. Ik kan het vaak al raden. Mensen creëren alvast maar een doemscenario want dan kan het alleen maar meevallen. Klinkt dat bekend? Stop daarmee. Je bent geen helderziende en wat er in de toekomst ligt weet je dus niet. Wat houdt je dan tegen om van die toekomst iets geweldigs te maken. Als je het toch niet weet…

Wat er gebeurt is het volgende. Wanneer je je steeds instelt op het slechtste dan gaat het steeds iets minder. Wanneer je je instelt op het beste, dan gaat het steeds iets beter. Op de lange termijn gaat het je dan echt stukken beter.

Mensen doen dit vaak om teleurstellingen te vermijden. Teleurstelling vergt planning en ik heb het niet over de toekomst gaan inplannen. Wanneer je erover nadenkt (wat ik niet perse aanraad) maak het dan zo geweldig mogelijk. Laat het dan direct los. Dat gaat je helpen om het voor jezelf steeds iets beter te maken.

Wat zeer goed werkt

Op deze vijf pijlers is de groepscoaching gebaseerd. Die zorgen ervoor dat er ook echt iets structureel verandert in je leven waardoor je echt weer vrij kan zijn. Twee dagen intensieve training is vaak genoeg om weer vrijheid te ervaren. Gun jezelf het cadeau van vrijheid. Het is een zeer goede investering.

De E-Zine

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips ontvangen om met jouw angst te breken? Schrijf je dan in voor de E-Zine. Dit is geheel veilig omdat je je ten alle tijden uit kan schrijven en jouw gegevens nooit gedeeld worden met derden. Ook ik houd niet van spam!

Voornaam:
Achternaam:
Email:
eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

2 Responses to “Angst komt door een Trauma?”

 1. La datation est un suppléant dе combattre opposé à lеѕ Clans contrôléѕ ѵia l’IA/informatique.

 2. fatima zegt:

  hoi ik heb angst om mij zelf te geven aan een man en dus ook sexueel , ik heb mega blokkades daarmee en het beinvloed mijn leven. het komt denk ik door mijn laag zelfbeeld of hoge perfectie die ik stel … is hier ook een oplossing voor ?

Leave a Reply

  Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467