De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

De kracht van een besluit

Posted by Edwin Selij On juni - 10 - 2010

CNN kopte al met een treffende slogan: ‘Fear dominates the Dutch election’. Of dat helemaal waar is weet ik niet maar je ziet wel om je heen dat mensen veel stemmen vanuit een negatief gevoel. Of dat nu angst, ontevredenheid of een ander negatief gevoel is, maakt niet uit. Vanuit dat gevoel is een goede beslissing lastiger. Beter is het om vanuit een goed gevoel beslissingen te nemen.

Beslissing

Een besluit is zeer krachtig. Wanneer je namelijk een beslissing neemt dan ga je ook echt iets anders denken en doen. Vaak nemen mensen van die halfbakken besluiten. Niet echte, twijfelachtige beslissingen.

Een beslissing is als een lijn waar je niet meer over heen gaat. Veel mensen trekken die lijn echter op het strand vlakbij de zee. Wanneer de zee de lijn dan wegspoelt is de kracht van de beslissing ook weg. Ken je dat? Kijk maar eens naar de gemiddelde roker hoe vaak die al niet een ‘beslissing’ maakte om te stoppen…

De kracht van een besluit

Waar het om gaat is die lijn in beton te zetten, zodat hij nooit weggespoeld kan worden. Die lijn staat. Het geeft ook een rustig gevoel wanneer je een besluit maakt. Je hoeft daar in ieder geval niet over na te denken. Dat is prettig en geeft ruimte voor andere, nieuwe, vaak leuke dingen om te denken. De vraag is ‘hoe doe je dat’. In het NLP (een model wat de menselijke ervaring onderzoekt) hebben ze daar een geweldige methode voor.

Hoe maak je een goede beslissing

Heb je wel eens een beslissing gemaakt die achteraf een flop bleek te zijn? Je kocht bijvoorbeeld schoenen die achteraf niet helemaal lekker liepen en daar kreeg je ook spijt van. Heb je wel eens zoiets meegemaakt? Perfect!

Kan je je dat nog herinneren? Kijk eens even naar dat beeld en merk op waar het staat. Hoe groot is het, wat is de vorm, is het in kleur, helder, etcetera.

Heb je ook wel eens een beslissing gemaakt die achteraf zeer goed uitpakte? Ja? Geweldig. Waar staat dat beeld? Waarschijnlijk op een andere locatie. Wellicht heeft het ook een andere vorm. Let op de verschillen met het andere beeld. Misschien hoor je ook verschil in geluid.

Nu heb je twee verschillende beslissingsmomenten. Wanneer je nu een beslissing over iets wilt nemen dan kan je kijken waar dat beeld zich bevind. Je raadt het waarschijnlijk al. Staat het op de locatie van een slechte beslissing is het geen goed idee om te doen. Staat het op de locatie van de goede beslissing is het een goed plan.

Makkelijk toch? Scheelt een hoop tijd. Het vergt waarschijnlijk wel even wat training maar het kan je echt een hoop opleveren. Graag hoor ik je reacties op deze oefening op mijn blog.

Succes!

Misschien wil je een sneller resultaat? Twee dagen intensieve training is vaak al genoeg.

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

2 Responses to “De kracht van een besluit”

  1. Agnet zegt:

    Je schrijft goede stukken,ik begrijp nu beter wat je met de inhoud bedoelt omdat ik heb deelgenomen aan je groepscoaching.
    Ik zou het ook leuk vinden als je bij mij op de site deze stukken zou plaatsen.

  2. a link to this blog was provided by Christian Dillstrom – the mobile and social media marketing mastermind, so you must be doing a great job?

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467