De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

De Rode Kamer

Posted by Edwin Selij On januari - 3 - 2010

Afgelopen zaterdag zitten kijken naar de eerste aflevering van de Rode Kamer. Tja…

Alweer een programma wat veronderstelt dat angst alleen met exposure behandelt kan worden. Het ‘door-je-angst-heen-gaan’ idee. Volgens mij stamt dat idee uit het vorige millenium en zijn er al jaren makkelijkere methoden.

Is het blijvend bij de deelnemers? Nee, zeker niet. Al is het wel goed gedaan. Veel visuele beelden die zeer confronterend waren. Dat was wel goed gedaan al betwijfel ik dat ze weten waarom het zo goed was. Ze hebben geen idee hoe het brein werkt en waarom die beelden zo goed werkte. Dat bleek ook wel uit de verbazing bij de psychologen zelf. Als fobiedokter weet ik wel beter.

Natuurlijk werken beelden beter. Dat dringt direct diep door. Als ze daarbij ook nog eens verstand hadden gehad van welke beelden het best hadden gewerkt was het zeker succesvol geweest. Nu deden ze maar wat en dat werkte al ok. Kan je je voorstellen als ze er meer verstand van hadden gehad? Dan waren al die mensen bevrijdt van hun fobie.

Zelf werk ik al jaren met het visuele zintuig. Daar zit de angst in. Wanneer mensen kunnen kijken naar hun angst…is er geen angst. Met kijken bedoel ik ‘alles ruimtelijk zien’ . De realiteit in plaats van de fictie die in het hoofd zit. Wanneer je die eruit haalt vloeit de angst als vanzelf weg.

Ik hoop dat ze ooit nog eens een iets soortgelijk programma maken maar dan met betere beelden die mensen echt helpen.

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

Leave a Reply

    DSC_8831D35_0995UntitledAugust 24, 20192