De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Dit kan even pijn doen…

Posted by Edwin Selij On april - 7 - 2010

“Dit kan even pijn doen.” Zijn die woorden genoeg om ons die pijn ook echt te laten voelen? Ja! Dat blijkt uit onderzoek. Woorden die over pijn gaan, zorgen ervoor dat het deel van de hersenen dat de bijbehorende pijn normaal gesproken verwerkt (de pijnmatrix), wordt geactiveerd.

Psychologen van de Jena Universiteit lieten gezonde mensen bepaalde woorden horen en hielden ondertussen de activiteit in de hersenen met behulp van een functionele MRI in de gaten. De woorden die de proefpersonen te horen kregen, hadden allemaal te maken met het ervaren van pijn of negativiteit.

In een eerste experiment kregen de proefpersonen de woorden te horen, maar ook de bijbehorende plaatjes te zien. In een tweede experiment konden de proefpersonen de woorden horen en lezen. Ondertussen werden ze afgeleid door een hersenbreker. In beide gevallen riepen de woorden die met pijn te maken hadden, een reactie op in de pijnmatrix. De negatieve woorden leverden geen reactie op.

“Deze resultaten tonen aan dat woorden in staat zijn om onze pijnmatrix te activeren,” vertelt onderzoeker Thomas Weiss. En dat is ergens logisch; het voorkomen van pijnlijke situaties in de toekomst is van groot belang voor het voortbestaan van de soort. “Onze resultaten suggereren dat verbale stimuli hierbij een veel belangrijkere rol spelen dan we altijd dachten.”

Interessant

Hieruit kan je afleiden dat wanneer je dus denkt aan paniek en angst, dat je het ook oproept. Het is hetzelfde als je denkt aan een citroen. Denk daar maar eens aan en stel je maar eens voor dat je een hap neemt van die citroen. Merk je dat je meer speeksel begint aan te maken?

Als je dus de hele dag aan een citroen denkt, dan loop je de hele dag te kwijlen. Dat doe je dus niet. Waarom dan wel de hele dag aan negatieve dingen denken? Aan angst of paniek? Het geeft een slecht gevoel dan toch? Stop daar dus direct mee en focus je op alle leuke dingen in je leven. Altijd en zo veel mogelijk. Wanneer je dat meer doet dan voel je je steeds vaker beter en goed.

Training

Dat vergt training en aandacht. Ik besteed er in mijn trainingen zeer veel aandacht aan, omdat het denken aan goede dingen een van de redenen is dat angst verdwijnt. Het gaat erom dat je op andere dingen gaat letten in je leven. Daar kan je nu al mee beginnen. Lees je wel eens een boek? Begin dan eens met het lezen van ‘Denk groot en word rijk’ van Napoleon Hill of ‘Je ongekende vermogens’ van Anthony Robbins.

Waarom? Zo beïnvloedt je jouw brein tot anders denken. Indoctrineer jezelf met positieve verhalen, citaten en boeken. Conditioneer jezelf met succes in plaats van met mislukking en je gaat het redden om compleet angstvrij te zijn. Ja, dat vergt training maar het zorgt voor een enorme kwaliteit van je leven. Denk aan al die mooie momenten van je leven en bekijk die weer door je eigen ogen. Alsof je er bent.

Coaching

Dit kan je allemaal zelf doen maar je kan ook hulp zoeken om het proces enorm te versnellen. Groepscoaching is daarvoor uitermate geschikt. Je krijgt een kickstart en je gaat de principes achter de angst begrijpen. Wil je daar bij zijn? Dan kan je je nu inschrijven voor een van de laatste twee plaatsen. Klik hier!

Heel veel Succes met je training!

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467