De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Is angst een slechte raadgever?

Posted by Edwin Selij On juli - 14 - 2009

Is angst een slechte raadgever? Vaak wel. Dat weten we allemaal. Toch is het vaak zo dat die slechte raadgever ons leven gaat beheersen. Veel mensen hebben er last van terwijl angst redelijk eenvoudig op te lossen is.

Natuurlijk kan je angst niet wegnemen. Het hoort bij je. Het is een emotie die je beschermt in tijden van gevaar. Maar wat is gevaar. Is dat een file? Een theater? Hoogtes? Vliegen? Nee, dat zijn in principe geen gevaren. Toch zijn er veel mensen die dat wel als een gevaar beschouwen en zo hun leven gaan beperken.

Nu in de vakantietijd zie je dat helemaal. Mensen hoeven niet te werken en hebben dus alle tijd om eens goed na te denken en daar gaat het verkeerd. De aanvragen naar mijn boekjes zijn nog nooit zo hoog geweest en ook de run op abonnementen gaat onverminderd door. Sterker nog het wordt steeds meer. Het zou kunnen komen dat het tarief aangepast wordt vanaf 1 september maar dat denk ik niet. Mensen willen ervan af. Ze maken zich gek met hun gedachten en nu helemaal. Is het dan ook niet verstandig om met je angst te breken?

Ja. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met angst vage objecten beter kunnen waarnemen dan mensen zonder angst. Die mensen kunnen weer beter details onderscheiden. Waar het artikel jammerlijk in faalt is een stap verder te onderzoeken. Als het zo is dat mensen zonder angst details beter kunnen waarnemen dan mensen met angst, is het dan niet logisch dat je mensen met angsten beter leert waarnemen?

Misschien is dat een conclusie getrokken met mijn boerenverstand, maar ik gebruik de methode al jaren en de resultaten zijn verbluffend te noemen. Wellicht maken die onderzoekers die stap ooit nog eens maar ik weet genoeg. Mijn ervaringen en bevindingen kloppen dus wel degelijk en het is van essentieel belang dat mensen met angst beter leren waarnemen. Die mensen die bij mij een abonnement hebben genomen weten. Het grappige is dat wanneer de angst weg is je zoveel zelfvertrouwen en zelfwaardering ervoor terug krijgt dat vaak nog veel meer dingen veranderen… Lees maar eens onderstaande reactie:

Hoi Edwin

Ik zat gisteren te denken over zaterdag en ik moet bekenen dat ik die hond juist in mijn buurt wilde hebben. Ik wilde de hond aaien en spelen. Misschien wil ik later zelf wel een hond hebben. Al kan ik snappen dat mensen me voor gek verklaren, hoe kan dat nou als je er bang voor bent. We hadden vroeger een konijn die wel eens in de tuin rondliep en ik vond het fijn als hij naar me toe kwam rennen als ik thuis kwam. Het gaat dan even om het gevoel dat het fijn is als er iemand enthousiast is als je thuiskomt. Ik las dan ook over rijangst en dat die persoon dan later weer in de auto durft te stappen. Toen dacht ik, als ik dan mijn hondenangst heb opgelost dan zou ik later ook een hond kunnen nemen. Het idee is gaaf? Ik heb ook op de site gelezen dat als je je fobie niet meer hebt, wat voor dingen zou je dan allemaal doen. Ik ben nu alvast bezig mijn leven wat meer in te vullen zodat ik minder kans krijg om aan mijn fobie te denken. Ik ga dan bij ons naar de sportschool dan kan meteen ook mensen ontmoeten. En ik ben van plan om aan mijn rijbewijs te gaan. Ik wil eigelijk ook weg bij …, het is niet een baan die ik voor altijd wil doen. Ik sta nu al met tegenzin op eigelijk. Heb ik eigelijk nog een ander vraagje daar wil ik je advies voor vragen, maar daar kom ik later nog wel op terug. Ik stop maar even met schrijven voordat je gek wordt…

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips ontvangen om met jouw angst te breken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dit is geheel veilig omdat je je ten alle tijden uit kan schrijven en jouw gegevens nooit gedeeld worden met derden. Ook ik houd niet van spam!

Voornaam:
Achternaam:
Email:
eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467