De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Oplossing van Angst | Afleiding en Anders Denken

Posted by Edwin Selij On september - 7 - 2010

Hoe los je angst op? Hoe los je nu die vervelende gedachten op? Het is vaak nog niet zo makkelijk. Anders denken, ja dat kan helpen, maar hoe doe je dat? Jezelf afleiden, ja dat werkt, maar hoe leid je jezelf af? Er zijn een paar manier om jezelf af te leiden. Ik bespreek er een aantal.

Manieren om angst op te lossen

1. Jezelf afleiden

De beste manier om geen angst te voelen is afleiding. Iedereen heeft wel eens ervaren dat wanneer je bezig bent met iets anders je even niet aan je problemen denkt. Dus bezig zijn met iets anders, werkt. Doe dat dan ook zoveel mogelijk. Het slechtste wat je kan doen is stoppen met werken, binnen blijven en zitten op de bank en gaan staren. Sommige mensen hebben echter geen keus en zijn gedwongen door hun gevoel om binnen te blijven. Tenminste dat denken ze en dat voelen ze. Dat is te veranderen.

In mijn boek staat een methode beschreven om gevoelens om te draaien. Dat heeft al vele mensen geholpen om weer naar buiten te gaan. Heel simpel en heel effectief. Het is een verbetering van de methode waarmee je met je gedachten aan de slag moet. Dat wordt vaak gebruikt in het reguliere circuit. Hoewel het kan helpen, werkt het werken met jouw gevoel direct en diepgaand. Voor een goede beschrijving van deze methode kan ik mijn boek aanraden of één van mijn gratis boekjes aanvragen.

Het is een nieuwe en betere manier om angsten op te lossen.

2. Anders denken

Ja dat is een goede. Hoe doe je dat precies? Anders denken? In de reguliere geneeswijze is dat een hot item. Het anders denken. Natuurlijk werkt het. Als je namelijk anders zou denken dan zou je je ook anders voelen. Stel je voor dat je al die ‘wat als..’ gedachten niet meer zou hebben. Zou dat bevrijdend zijn?

Anders denken wordt vaak synoniem gezien met cognitieve gedragstherapie. Je gedachten opschrijven en ze laten voor wat ze zijn. Dat kan werken maar op het moment suprême van een paniekaanval laten juist die oefeningen je vaak in de steek. Dan wordt het een stuk lastiger om ‘anders te denken’.

Beter is het om jouw gedachten van toon te veranderen. Dat haalt direct de lading er vanaf. Denk onderstaande zin eens en herhaal die een paar keer. Laat hem steeds sneller herhalen en steeds harder.

Wat als het straks toch fout gaat?

Merk je wat er gebeurt?

Denk de zin nu nogmaals maar nu in je meest sexy stem…

Herhaal hem op die manier een paar keer.

Merk je wat er nú gebeurt?

Precies, het wordt belachelijk en dat is het ook. Het haalt direct de lading eraf zonder de inhoud te veranderen.

Nog een manier

Een laatste, zeer efficiënte manier, is het werken met beelden. Het beeld wat je ziet in je hoofd is makkelijk te veranderen. Mensen die bang zijn voor honden bijvoorbeeld zien vaak het beeld van een hondenkop met ontblote tanden. Wanneer je dat beeld verandert, dan verandert het ook het gevoel.

Training

Op onder andere deze pijlers is de groepscoaching gebaseerd. Die zorgen ervoor dat er ook echt iets structureel verandert in je leven waardoor je echt weer vrij kan zijn. Twee dagen intensieve training is vaak genoeg om weer vrijheid te ervaren. Gun jezelf het cadeau van vrijheid. Het is een zeer goede investering. Er zijn nog een aantal plaatsen. Wil je daarbij zijn? Schrijf je dan direct in.

De Ezine

Hieronder kunt u de Ezine aanvragen met iedere week tips en interessante nieuwtjes over angsten. Ook staan er wel eens oefeningen in die u van uw angst af kunnen helpen.

Het aanvragen van de Ezine is geheel veilig. Uw gegevens worden namelijk nooit gedeeld met derden. U kunt ook altijd makkelijk weer uitschrijven. Inschrijven doet u met onderstaand formulier. Vul u naam in en uw emailadres en u krijgt de Ezine binnenkort in uw mailbox.


Wekelijkse Ezine met tips en trucs om meer vrijheid te ervaren!

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

8 Responses to “Oplossing van Angst | Afleiding en Anders Denken”

 1. Ha Edwin, dank voor je artikel.
  Ik merk bij mezelf dat angst vaak dieper zit dan het uiterlijke symptoom. Een (angst) beeld kan verdwijnen, maar een ander beeld kan weer opkomen.
  Ik ontdekte dat ik al als klein kind op emotionele gronden een beeld/overtuiging heb gevormd die later mijn leven negatief bepaald heeft.
  Nu ik deze “overtuiging”/beeld verander (omdat ik dat bewust ben geworden), kan ik beter met mijn angst dealen en uiteindelijk oplossen. Dit werkt goed, maar is wel een lange weg….

  Maar ja, ik heb gelukkig geen fobie en kan me voorstellen dat je blij bent als je daar vanaf bent.

  Ik schrijf ook af en toe een artikel zie:
  http://inner-imagination.blogspot.com/2010/11/het-ontstaan-van-innerlijke-beelden.html

  Vriendelijke groet,
  Muus

 2. Franscis Raimond zegt:

  Beste Edwin,
  Anders denken of het werken met beelden is geen oplossing voor mij tot nu toe. Ik heb namelijk snelwegangst en ben al 2 jaar bezig met EMDR therapie. De snelwegangst is ontstaan door een traumatische ervaring en overbelasting. Mijn beroep in het verleden was accountmanager buitendienst en kan nu niet meer mijn beroep uitoefenen. In de bebouwde kom of op de ring heb ik geen enkel probleem maar zodra ik op de snelweg kom voel ik de paniekaanval al aankomen. Tot nu toe ben ik niet bij machte geweest om dit om te zetten en moet dan uiteindelijk weer opgehaald worden. Heb je misschien nog tips voor mij om dit probleem op te lossen.

  Groetjes Franscis

 3. Edwin Selij zegt:

  @Muus Inderdaad zit er vaak wat onder het angstbeeld. In mijn ervaring is het vaak een gevoel van minderwaardigheid of ‘er niet mogen zijn’ of ‘niet goed genoeg zijn’. de angst is dan makkelijker om mee om te gaan dan het onderliggende probleem. Het is als het ware dan een symptoom in plaats van het échte probleem. Die is vaak goed op te lossen met een hypnotische regressie.

  Soms is het ook een opeenstapeling van stress dat dan ontlaad in paniek. Door een teveel aan CO2 gaat het lichaam een natuurlijk ontlading aan. Dat is in de vorm van een paniekaanval. Door die paniek word je bang en zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Die is te doorbreken door structureel iets anders te doen.

  @Franscis De gevoel-omdraai-techniek zou je denk ik goed kunnen helpen. Die staat beschreven in dit gratis boek http://tieds.nl/nlp-technieken.html

  Succes!

 4. Roelie zegt:

  Hallo Edwin,
  Mijn zoon van 12 is ‘s avonds heel bang voor geesten.
  Hij heeft met iemand meegekeken op school die op youtube filmpjes aan het kijken was van spoken en geesten en sinds die tijd laten die beelden hem niet meer los en durft hij niet meer alleen het huis in overdag en ‘s avonds durft hij niet alleen te zijn in de kamer of alleen naar de badkamer en durft niet meer alleen te slapen.
  Wat kan ik voor hem doen?
  Met vriendelijke groeten Roelie

 5. Marco zegt:

  Beste lezers,

  voorheen heb ik het al 2x eerder gehad op een lichte manier.
  Wilde mensen die voor me stonden een tik verkopen.
  Sinds een paar weken terug is dit erg heftig geworden en ben daarom
  maar de ziektewet ingevlucht.
  Eerste dagen/week was het net of ik een gevoelige rode lijn voelde
  in mijn hoofd.
  Deze is gelukkig nu weg.
  Ben gaan googlen met mijn probleem en kwam uit op een angst-paniek stoornis.
  Durf er zelfs niet mee naar de dokter uit angst dat ik hem een optater verkoop.

  Ook met boodschapen doen is/was er erg veel angst.
  Maar na verleden week dat ik 3 mooie dames mocht bewonderen had ik er veel minder last van.
  Dus echt de angst dat ik iets verkeerd doe is erg actief bezig.
  Dus hoop op wat tips voor et denken, doen en laten om hier zosnel
  mogelijk vanaf te zijn.

 6. a struijk zegt:

  halo edwin
  bedankt voor de tip.
  deze NLP methode heb ik een jaar gedaan zonder resultaat.
  ook de e-books van joost van de leij.
  het lukt me helaas niet.

  anneke

 7. Denisha zegt:

  I see a lot of interesting content on your page.
  You have to spend a lot of time writing, i know
  how to save you a lot of work, there is a tool that creates unique,
  google friendly posts in couple of minutes, just search in google – k2 unlimited content

 8. Callum zegt:

  I read a lot of interesting content here. Probably you spend a lot of time writing, i
  know how to save you a lot of work, there is an online tool
  that creates readable, google friendly posts in minutes, just type in google
  - laranitas free content source

Leave a Reply

  DSC_8831D35_0995UntitledAugust 24, 20192