De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Spuitje tegen Fobie

Posted by Edwin Selij On april - 21 - 2010

Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om goudvissen met een spuitje te behoeden voor een fobie.

Onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima schenen steeds met een laserlampje in de ogen van enkele goudvissen en dienden de dieren vervolgens een stroomschokje toe. Na enige tijd ontwikkelden de vissen daardoor een fobie tegen het laserlampje.

Toen de wetenschappers bij enkele dieren echter de kleine hersenen verdoofden door lidocaïne in hun brein te spuiten, bleken die goudvissen geen angst voor het laserlicht te ontwikkelen.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Behavorial and Brain Functions.

Geprogrammeerd

Volgens de wetenschappers bewijst het onderzoek dat een fobie aangeleerd gedrag is, dat wordt ‘geprogrammeerd’ in een specifiek deel van de hersenen. Het brein van goudvissen vertoont overeenkomsten met dat van veel zoogdieren.

Aangeleerd

Omdat ze de goudvissen conditioneerden door middel van het laserlampje en stroomschokjes werden ze al bang bij het zien van het lampje. Eenzelfde onderzoek werd al gedaan rond 1900 door Ivan Pavlov. Hij deed het met honden en ontdekte dat de honden begonnen te kwijlen bij een stuk vlees. Als hij daarbij een belletje rinkelde was het belletje op een gegeven moment genoeg om de honden te doen kwijlen. Interessant toch?

Conditioneren

Want dat betekent dat je jezelf ook kan conditioneren tot goede gevoelens. Stel je voor dat je ieder vrij moment nu eens gaat denken aan je favoriete vakantieland. Kijk dan eens naar dat beeld en stap er eens in zodat je ook de geluiden hoort. Wanneer je dat vaak doet ga je je steeds beter voelen om niets. Dat is heel belangrijk en leuk!

Als je een fobie kan aanleren kan je hem ook afleren toch? Ook dat vergt herhaling. Denk eerst aan iets dat je een supergoed gevoel geeft. Heb je zo’n moment? Goed, denk dan aan je probleem terwijl je dat gevoel van dat topmoment blijft voelen. Doe je dat vaker dan ga je merken dat wanneer je denkt aan het probleem, je een goed gevoel krijgt. Dat is de kracht van conditionering!

Training

Dat vergt training. Het hoeft ook niet lang te duren wanneer je je toestaat om te investeren in jezelf. Investeren in jezelf is zeer waardevol, omdat het meer kwaliteit brengt in je leven. Een van de beste investeringen is de tweedaagse groepscoaching. Je leert niet alleen angstvrij te zijn maar ook jezelf te conditioneren naar meer geluk, vrijheid, lef en zelfvertrouwen. Wil je dat? De volgende is op een zaterdag en dat is misschien voor meer mensen haalbaar. Schrijf je dus direct in als je erbij wilt zijn. Vol is helaas echt vol. Klik hier!

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467