De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Verslag consult van cliënt met Zweetangst

Posted by Edwin Selij On juni - 9 - 2009

Vandaag kreeg ik een mailtje van een cliënt van mij die kwam voor zijn zweetangst. Dit is een hele lastige sociale angst. Je kunt het vergelijken met blozen. Je hebt er geen bewuste controle over. De een zweet namelijk meer dan de ander.

Wat kan je er dan aan doen? Waar het om gaat is dat je ruimte gaat creëren in je hoofd. Wanneer ik zeg ruimte dan bedoel ik een ruimtelijk beeld. Kijk, je kunt in je hoofd de hele skyline van New York visualiseren. Of een beeld van het strand met de zee. Dit soort beelden zijn ruimtelijk en geven een ruimtelijk gevoel in je lichaam. Wat er echter gebeurde in zijn geval was dat hij een beeld maakte wat helemaal gevuld werd met een rug. Een rug? Ja, een rug. De rug die voor hem stond bij de rij bij de kassa.

Omdat dat beeld geen ruimte bevatte raakte zijn lichaam gespannen. Daardoor kwamen er allerlei gedachten naar de oppervlakte. Die gedachten maakten hem nog meer gespannen en zo begon hij echt te zweten en dat maakte het uiteraard nog erger. Hij was er al voor in therapie geweest en moest van de psycholoog dan sommen gaan maken in zijn hoofd. Best handig als je al gek wordt van je gedachten om dan nog meer in je hoofd te gaan zitten. Dat werkte dus ook averechts omdat hij dat goed wilde doen en zo nog meer gespannen raakte wat resulteerde in nog meer zweten.

Hij kwam bij mij voor de eerste sessie nadat hij een abonnement had genomen. Vandaag kreeg ik een mailtje van hem:

hey Edwin,

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik de eerste paar dagen, weinig heb gemerkt maar nu gaat het steeds beter,
het lijkt alsof mijn angst weg aan het vloeien is, en mijn gedachten zijn ook heel anders ( ik denk veel ruimer, en ben niet meer zo gefokust, bijv als ik denk aan een drukke straat dan zie ik echt allemaal leuke dingen in de straat, en ik denk niet meer aan als ik nu ga zweten of zo, en als ik angstige dingen bedenk zijn ze niet meer angstig omdat er een soort van humor in die situaties ) Ik voel me ook steeds beter……. het klinkt raar maar het is echt waar!

Paula is van het nagelbijten af , dat is ook apart hahaha, nu gelooft ze ook echt in wonderen !!!

Nog bedankt voor je boekje

groeten Martin

Zoals je leest had zijn partner last van nagelbijten. Ze had er al last van sinds haar kindertijd. Ze was mee met hem en op het einde van het consult ging ik met haar even aan de slag. In 5 minuten hielp ik haar daar vanaf en het resultaat was voor haar wonderbaarlijk omdat zij zeer sceptisch was tegenover mijn methodes. Tja, NLP kan inderdaad wonderbaarlijk zijn…

Wil je op de hoogte gehouden worden en tips ontvangen om met jouw angst te breken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Dit is geheel veilig omdat je je ten alle tijden uit kan schrijven en jouw gegevens nooit gedeeld worden met derden. Ook ik houd niet van spam!

Voornaam:
Achternaam:
Email:
eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

One Response to “Verslag consult van cliënt met Zweetangst”

  1. Edwin Selij zegt:

    Wanneer je aan mij vraagt of het iets voor je is kan ik eigenlijk alleen maar volmondig ja zeggen. Dat komt omdat ik er bijna alles aan te danken heb. Mijn werk, mijn relatie met mijn vrouw en kinderen, het plezier wat iedere dag steeds sterker aanwezig wordt in mijn leven.

    Ik denk dat het voor iedereen iets is. Dus ook voor je vrouw, je vrienden, kennissen, etc. Dat komt omdat het zoveel facetten heeft en iedereen pakt daar weer zijn of haar ding uit. Maar waar het op neer komt is dat iedereen meer vrijheid zal ervaren in zijn of haar leven en dat willen we allemaal, toch?

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467