De Fobiedokter

Biedt hulp bij uw angst, fobie en onzekerheden

Vrijheid is alles – Liefde de rest

Posted by Edwin Selij On maart - 31 - 2010

‘Vrijheid is alles en liefde is de rest’. Dit is het onderschrift van het boek ‘Conversations’ van Richard Bandler, een van de ontdekkers van NLP. Hij kan het wat mij betreft niet treffender zeggen. NLP gaat over vrijheid en dan vooral keuzevrijheid.

Wanneer iemand meer keuzes heeft dan zal diegene altijd de best mogelijke keus maken. We hoeven dus eigenlijk niet te veranderen, maar het is de bedoeling dat we meer keuzes creëren. In ons gedrag naar anderen maar vooral naar onszelf toe. We mogen echt wel wat vriendelijker zijn tegen onszelf, vind je niet?

Wanneer je een vorm van angst ervaart dan word je beperkt in je vrijheid. Je gaat dingen niet of juist wel doen. Dat wil je niet maar je hebt geen keus. Dat is nu iets wat je kan veranderen.

Als je meer keuzes creëert om te reageren op die specifieke situatie dan zal je altijd de beste keus kiezen. Dit is nu eenmaal de menselijke natuur. We willen geen pijn en we willen plezier. Onze hersenen bepalen al onze keuzes op deze 2 waarden. Als je dus meer gewoontes aanleert op situaties die nu nog angst inboezemen zal je merken dat de angst verdwijnt. Dat is echte vrijheid.

De tegenhanger van angst is liefde. Eigenlijk kan je gerust stellen dat waar angst zit, een tekort aan liefde zit. We willen onze angst graag verdringen. Herinner jezelf er echter aan, dat alles waar jij je aandacht op richt juist zal gaan groeien.

Dat is met alles zo. Dat is het leven. Wanneer je het er gewoon laat zijn, ebt het vanzelf weg. Beter is nog om een affirmatie erop te bedenken. Een goede gedachte zou kunnen zijn:’Ik voel me op dit moment angstig, maar ik weet dat ik veilig ben en dat er op mij gelet wordt.’ Elke andere affirmatie met gelijke strekking is natuurlijk goed.

Op de fobiedokter vind je nog meer tips om nu al te beginnen om jouw angst te tackelen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van vliegangst, claustrofobie of hoogtevrees is het goed om daar even te kijken. Daar kan je tips aanvragen die je helpen om nu te beginnen met die angst te elimineren.

eKudos Plaats op eKudos (0) MSN Reporter Plaats op MSN reporter Nu Jij Plaats op NuJij

One Response to “Vrijheid is alles – Liefde de rest”

  1. “Conversations – Freedom is Everything, Love is All the Rest” is vertaald naar het Nederlands en heeft de titel “Vrijheid is Alles” gekregen, met als subtitel: “De kunst van persoonlijke vrijheid en de sleutels tot het veranderen van je leven”. Meer informatie of direct bestellen kan via de website:

Leave a Reply

    Second place (40pts) From the window to the Wally @ DelicataMBA_6313.jpg2019-07-24_04-05-46The Stove Shop, 103 Nelson Street North Hastings Hawkes Bay 4122, (06) 876 4467